Vervoer op de Cycladen

[rcblock id=”18429″]

Het is heerlijk toeven op de veerboot tussen Athene en de Cycladen: een prachtige tocht over de Egeïsche Zee waar je uren kunt genieten van het uitzicht op het azuurblauwe water en de vele eilandjes. Deze boottochten kunnen eigenlijk niet lang genoeg duren, zó mooi is het en zo bevrijdend voelt het. Stel je eens voor: met de wind door je haren en een prachtig uitzicht ben je onderweg naar de Cycladen, een fraaie eilandengroep waar je je ogen uit zult kijken. Neem bijvoorbeeld het schitterende Syros, een bruisende plek waar je zowel rust als gezelligheid zult vinden. Of ga naar Santorini, een prachtige plek dat bekend is door de vele witte huisjes met blauwe koepeldaken. Maar hoe zit het eigenlijk met vervoer op de eilanden zelf?

Kleine eilanden

Op de kleinere eilanden zoals Tinos, Paros en Naxos kun je veel lopend doen. Neem bijvoorbeeld het magische Tinos, een bijzonder eiland met Tinos Stad als hét centrum van het eiland. Vanaf de stad kun je een aantal routes lopen naar mooie strandjes en onontdekte baaien. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op dit eiland met de bus te gaan, toch zal niet iedere mooie plek te bereiken zijn met het openbaar vervoer en gaan de bussen vaak maar op beperkte tijden. Om niet afhankelijk te zijn van de tijden van het openbaar vervoer kun je prima een stukje lopen naar een mooie baai ten zuiden van de stad om vervolgens (op tijd wanneer je niet in het donker wilt lopen) weer terug te lopen. Al lopend zie je vaak ook weer net wat meer dan wanneer je in een bus of een auto zit.

Paros

[rcblock id=”18124″]

Busverbindingen

Ook op de grotere eilanden zijn er busverbindingen te vinden, maar ook hier geldt weer de beperkte tijden en het feit dat een bus je niet overal naar toe kan brengen. Wanneer je een goede kaart hebt of internetverbinding op je telefoon hebt is het zeker aan te raden om de bus te pakken. Bezoek bijvoorbeeld wanneer je in Hermoupolis op Syros verblijft met de bus een van de mooie stranden in bijvoorbeeld Galissas in het westen van het eiland. Je kunt er voor kiezen om deels te wandelen en deels met de bus te gaan, zolang je maar weet waar en wanneer de bus ergens zou moeten stoppen.

Huur een fiets, scooter of auto om Griekenland echt te verkennen.

Huur een fiets, scooter of auto

Op de wat grotere eilanden zoals Santorini en Syros zul je zien dat je ook prima een goede huurauto kunt huren om het eiland te verkennen. In deze gevallen is het ook vaak wel meer dan de moeite waard, omdat een groter eiland ook meer te bieden heeft. Santorini kent bijvoorbeeld meerdere baaien en uitzichtpunten waar je echt geweest moet zijn. Liever geen auto huren? Ga dan voor een scooter of misschien zelfs voor een fiets. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat fietsen over het heuvelachtige binnenland van een eiland intens en zwaar kan zijn, maar wanneer je actief bent en van fietsen houdt is het zonder twijfel een leuke uitdaging.

Deel dit item