Voorjaarsvakantie met het gezin op Kreta

Wakker worden met een uitzicht over één van de mooiste stranden en het meest blauwe water dat je ooit gezien hebt. Dat terwijl je al nippend aan je heerlijke vers gezette koffie de eerste bladzijde van een nieuw boek open slaat in je sfeervolle vakantiehuis. De kinderen vermaken zich bij het zwembad en je hebt een lekker Grieks ontbijt binnen handbereik. Kun jij deze droom je al voorstellen? Knip dan maar een keer met je vingers, want deze droom kan werkelijkheid worden! Eens in de zoveel tijd zoek ik mijn rust op in het voorjaar in een villa op Kreta, zodat ik écht even tot mezelf kan komen. Voor een week, voor 12 dagen, voor twee weken… misschien zelfs nog wat langer! Des te langer je boekt, des te goedkoper je vakantiewoning in verhouding is. Boek jij vandaag nog je vakantie naar Kreta om net zo goed te kunnen genieten van dit bijzondere Griekse eiland zoals ik altijd doe?

Vermaak voor iedereen: natuur op Kreta

Kreta is een typisch Grieks eiland waar iedere soort vakantieganger zich thuis zal voelen. Ben je bijvoorbeeld net als ik gek op prachtige stranden? Dan ben je in de bijzondere laguna Balos Beach aan het juiste adres. Kun je echter juist optimaal genieten van een hele speciale groene natuur? Door het gematigde klimaat groeit er van alles en nog wat op het hele eiland. Zo vind je er tientallen verschillende soorten bloemen zoals de Kretenzer tulp of de Kretenzer krokus, maar zie je overal ook prachtige olijfbomen, sinaasappelbomen en druivengaarden. Ik houd er van om de huurauto te pakken en naar een gaard naar keuze te rijden, waar de kinderen lekker kunnen rond rennen en ik úren kan genieten van de geuren, de kleuren en de uitzichten. Wat kan de natuur soms prachtig zijn! Wat ik ook zo bijzonder vind aan Kreta is dat het eiland erg bergachtig is en maar liefst drie grote bergketens kent. De top van de hoogste berg is zelfs bijna 2500 meter hoog! Omdat er zoveel bergen te vinden zijn, kent Kreta ook veel grotten en kloven, waarvan de één nog mooier is dan de ander. Deze variatie van natuur is voor iedereen meer dan prachtig. Of je nou van wandelen, rondrijden, foto’s maken of gewoon genieten houdt.

De mooiste stranden van het eiland

Het liefst boek ik een vakantiehuis dichtbij één van de prachtige stranden van Kreta. Ik vind het heerlijk om op loopafstand te zitten van een plek waar je helderblauw water en witte stranden hebt. In de avond maak ik tijdens zonsondergang heel graag een strandwandeling, waar ik helemaal zen van word. Ook overdag kan ik ultiem genieten van een goed strand. Balos Beach bij Gramvousa is misschien wel mijn favoriete strand van Kreta. Waarom? Heel simpel: de laguna doet enorm caribisch aan! Het lijkt in sommige oogpunten alsof je niet eens in Europa bent, zó blauw is het water en zo prachtig is het uitzicht. Het liefst zou ik wakker worden óp Balos Beach, maar dat kan helaas niet. De plek is namelijk alleen maar te bereiken met een dagexcursie. Iedere dag gaan er meerdere bootjes naar deze magische lagune. Één van mijn andere favoriete stranden is Falasarna, een plek waarbij ik vlak in de buurt gelukkig een fijne villa of vakantiehuis kan huren. Het zandstrand ligt in het noordwesten van Kreta en is goed te bereiken vanuit Chania. Het is de ideale plek om kennis te maken met typische Griekse stranden: het water is blauw, het uitzicht is als een sprookje en langs het strand vind je een prachtige duinpartij. Ik heb inmiddels een aantal bladzijden van mijn fotoboeken van Kreta vol met foto’s van dit adembenemende strand, dus vergeet vooral je fototoestel niet.

Typisch Kreta

Het voorjaar is voor mij de perfecte tijd om optimaal genieten van het ‘echte’ Kreta. Het is er altijd gegarandeerd beter weer dan in ons eigen koude kikkerlandje en het is op het eiland nog een stuk rustiger in vergelijking met het hoogseizoen in de zomer. Om in alle rust het echte Kreta te kunnen ontdekken is iets waar ik heel erg blij van word. De traditionele bergdorpen, de volksfeesten, de delicatessen… Ik kan het niet laten om bij ieder bezoek aan het eiland nieuwe taverna’s te ontdekken. Ntounias in Drakona in de bergen van Kreta is misschien wel één van mijn favoriete plekken. Dit geheime pareltje is verstopt in een schilderachtige omgeving waar je vanaf het terras een fantastisch uitzicht hebt over de Griekse natuur. Je wordt er met open armen ontvangen door de eigenaresse en haar man en ze doen er alles aan om je helemaal thuis te laten voelen. Wat dacht je van overheerlijke lokale gerechten met verse groenten en lekkere olijfolie? De mensen op Kreta hebben gemiddeld een langere levensverwachting, puur door het gebruik van de lokale gezonde olijfolie. De kok van Ntounias maakt gebruik van slow cooking waardoor alle belangrijke vitamines en mineralen in het eten behouden blijven. Het wachten op je eten is in deze prachtige omgeving meer dan de tijd waard, want wát is het lekker!

Te doen voor kinderen

Wanneer je met het hele gezin een vakantiehuis op Kreta huurt moet er rekening gehouden worden met verschillende wensen. Ik sleep iedereen altijd mee naar de natuurparken, de stranden en de sfeervolle stadjes maar ik moet er ook aan geloven om af en toe mee te gaan naar een spetterend aquapark. Je hoort me daarover absoluut niet klagen, want Kreta heeft een aantal hele leuke plekken waar je op een bijzondere manier kunt genieten van de leukste waterattracties. Op het eiland zijn maar liefst vier grote waterparken te vinden waar het hele gezin plezier van zal hebben. Mijn favoriet is Aqua Plus Waterpark, op vijf kilometer gelegen van Chersonissos. Ik kan vooral niet genoeg krijgen van de glijbaan met de naam ‘kamikaze’, een spannende en vooral snelle glijbaan waarvan de naam al genoeg zegt. Naast Aqua Plus Waterpark zijn er nog drie andere waterparken: Star Beach, Watercity Anapolis en Limnoupolis Waterpark.

Deel dit item