Wat te doen op Chios

[rcblock id=”18429″]

Het Griekse eiland Chios staat synoniem voor genieten, lekker eten, prachtige stranden, mooie dorpjes en bijzondere ontmoetingen. Het is een eiland met veel interessante historie: je vindt er magische kastelen met een grote geschiedenis, maar je vindt er ook grote oude bossen vol met pijnbomen. Hoewel veel mensen onbekend zijn met Chios is het toch het op vijf na grootste eiland van heel Griekenland. Het eiland ligt vlakbij de kust van Turkije en heeft ongeveer 50.000 inwoners. Vandaag de dag vind je er in het hoogseizoen redelijk veel toeristen, maar kun je er ook optimaal genieten van verdiende rust gezien het nog niet ontdekt is door massatoerisme. Wat kun je er allemaal doen en zien? We hebben de leukste bezienswaardigheden van Chios voor je op een rij gezet.

Indrukwekkende historie

Omdat het eiland een grote geschiedenis kent zie je veel oude ruïnes, kastelen en gebouwen op Chios. In de hoofdstad Chios Stad vind je bijvoorbeeld nog resten van een oude stadsmuur en een groot theater. Ook zie je hier een mooie moskee en kun je genieten van prachtige oude Turkse baden. Deze plekken zijn dan ook meer dan het bezoeken waard voor een ieder die gek is op cultuur en historie. De haven van Chios Stad kan ook zeker niet onbezocht blijven en is ontzettend fotogeniek. Na een middag rondlopen door deze speciale oude stad kun je in het moderne centrum nog een rondje maken langs alle winkels, boetiekjes en café’s. Neem pauze bij een van de vele sfeervolle taverna’s voor een Grieks hapje en drankje.

Wonderbaarlijke witte stranden

Chios staat bekend om een aantal bruisende badplaatsen met fantastische witte stranden, gezellige taverna’s en mooie uitzichten. Badplaats Karfas, gelegen op zes kilometer ten zuiden van Chios Stad, is de meest bekende en wordt dan ook het beste bezocht. Je kunt hier heerlijk relaxen, genieten van een frisse cocktail of een lekkere duik nemen in het azuurblauwe water. Met een blauwe lucht lijkt het water nóg blauwe dan het al is. Een ander magisch strand is het strand van Daskalopetra: je waant je hier door het witte zand, de vele parasols en het schilderachtige uitzicht bijna in Caribisch gebied! Hier vind je tevens de welbekende rots van Homerus, waar hij (naar zeggen) lesgaf aan zijn leerlingen. Erg bijzonder dus!

[rcblock id=”18124″]

Mooie mastiekdorpen

Het zuiden van het eiland staat bekend om de zogeheten mastiekbomen die een kostbaar soort hars produceren. Het meest bijzondere aan deze bomen is dat je deze alleen op Chios kunt vinden. Er zijn vandaag de dag nog 24 mastiekdorpen te vinden in het zuiden van Chios. Het dorp Mèsta is zonder twijfel het mooist bewaard gebleven dorp van alle mastiekdorpen: het bestaat uit een labyrint met veel doodlopende straatjes en nauwe stegen. Vroeger, in de tijd dat de hars een belangrijk exportproduct was, was men er van overtuigd dat dieven op deze manier zouden verdwalen. Vergeet je fototoestel niet mee te nemen naar Mèsta, want een plek zoals deze zie je nergens anders.

Deel dit item