Weetjes en gewoontes Griekenland

Iedereen kent Griekenland wel maar wat zijn de gewoontes en weetjes van Griekenland? Het aanpassen aan de Griekse cultuur is helemaal zo gek nog niet tijdens een vakantie Griekenland, ook al kan dat nu misschien voor sommige mensen wat dubbelzinnig of verkeerd klinken. Griekenland is en blijft een fantastisch vakantieland wat veel te zien en te bieden heeft ook nu nog tijdens de vervelende financiële situatie waarmee het land (en deels Europa) te kampen heeft. En een vakantie naar Griekenland is geheel veilig, u kunt gerust boeken en vertrekken naar dit zonovergoten land.

Bekijk je vakantie naar Griekenland >

Algemeen

Griekenland is geen extreem groot land maar heeft wel een behoorlijke lange kustlijn en ongeveer 400 eilanden die variëren van klein tot redelijk groot. De totale oppervlakte van Griekenland is 131.944 km2, vergelijkbaar met de helft van ons buurland het Verenigd Koninkrijk.
Op het vaste land in Centraal Griekenland ligt de hoofdstad Athene. In de buurt van Athene vind je veel slagvelden en tempels die erg intrek zijn bij het toerisme vanuit de hele wereld.

Landschap, natuur en dier

Het zuidelijke deel van het Griekse vasteland is een groot en breed schiereiland: Peloponnesos. In 1893 werd een kanaal gegraven waardoor de Peloponnesos eigenlijk een groot eiland werd. Het kanaal is ruim 6 kilometer lang en doordat de rotswanden steil zijn is het een indrukwekkend gezicht. (tip!)

Het vasteland van Griekenland is zeer bergachtig, een zeer groot bestaat uit bergen en heuvels. Er liggen ongeveer 400 eilanden in de zee rond Griekenland, de meeste zijn ruig en rotsachtig maar wel met mooi witte stranden waar het goed vertoeven is op warme zomerse dagen. Op veel eilanden zijn ook oude ruïnes te vinden. Er zijn ook nog veel kerken en kastelen uit de Middeleeuwen.
Op het zeer geliefde eiland Corfu staan ongeveer 4 miljoen olijfbomen. De olijfboom zorgt er voor hout en voedsel voor de mens en dier. Een aantal vakantiehuizen op Corfu staan letterlijk middenin deze olijfboomvelden.

In Griekenland leven schildpadden, adelaren, gieren, slangen, hagedissen en gekko’s. In de bergen leven wolven, wilde beren en bruine beren. Er leven veel schildpadden in Griekenland: de Moorse landschildpad en een landschildpad die alleen specifiek in Griekenland voorkomt.

In de zee leven de zwaardvis, makreel, tonijn, schelpdieren, haaien, kreeften en inktvissen. Er leven tegenwoordig niet veel dolfijnen meer in de zeeën rond Griekenland.
Er leven wel meer dan 400 soorten vogels in Griekenland, Griekenland ligt op de vliegroute voor trekvogels. In de bergen zijn verschillende soorten roofvogels te zien. Van de 39 roofvogels in Europa zijn er hier al 36 te zien.

Het klimaat

Griekenland heeft een middellands zee klimaat, met droge warme zomers en zachte winters met mogelijke regen. In de lente is het de mooiste tijd om naar Griekenland op vakantie te gaan, alles staat er dan mooi in bloei en de temperatuur is zeer aangenaam. Griekenland is het warmste land van Zuid Europa. In de zomer kan het soms 45 graden worden. Op Kreta komt de temperatuur nauwelijks onder 16 graden in de winter. In de winter is er kans op sneeuw dan wel vooral op de hogere bergtoppen.

Cultuur en gewoontes

Veel Grieken zijn lid van de Grieks-orthodoxe kerk. Overal in het land staan de schitterende oude kerkjes en kapellen die prachtig versierd zijn met mozaïeken of fresco’s. Een belangrijk feest voor de Grieken is het paasfeest. De traditie van de kerk is diep in het leven van de burgers geworteld.

De familie is een belangrijk iets in Griekenland. Je vind er dan ook weinig tot geen bejaardentehuizen. Oude mensen worden verzorgd door hun kinderen, iets wat generatie op generatie wordt doorgeven.
Kunst is altijd al een belangrijk onderdeel van de Griekse cultuur geweest. Nog steeds worden in veel Griekse theaters drama’s opgevoerd. Het oude Griekenland heeft veel literatuur voortgebracht: poëzie, drama, filosofische en historische verhalen.

De Sirtaki is een belangrijke Griekse dans. Er bestaan maar liefst 200 verschillende Griekse dansen. In Griekenland danst bijna iedereen. Mannen en vrouwen, jong en oud. Kinderen gaan al vanaf jongs af aan naar dansles. Iedere dans heeft een verhaal en vertelt iets over de cultuur uit het gebied waar de dans is ontstaan.

Eet en drink gewoontes

In Griekenland wordt het ontbijt niet belangrijk gevonden, veel Grieken drinken liever een kop sterke koffie in de ochtend dan uitgebreid te gaan ontbijten. De lunch gebruiken ze om een uur of twee, als de winkels dichtgaan voor de siësta. Aan het einde van de middag gaan de winkels weer open en ze sluiten pas weer ’s avonds. De meeste Grieken eten ’s avonds pas tussen negen en elf uur.

Er zijn in Griekenland veel verschillende soorten cafés. De Grieken gaan geregeld uit eten in de velen  restaurants die elke plaats wel kent. Veel mannen in Griekenland gaan naar een cafenío, een koffiehuis wat vaak wordt gezien als een soort buurthuis. Er wordt hier gesproken en gelachen!
Wanneer de Grieken thuis eten word het eten vaak vroeg klaar gemaakt. Later, ’s avonds word het dan genuttigd. Dit word dan vaak samen gegeten met brood en olijfolie. Bekende Griekse gerechten, die ook thuis goed te bereiden zijn, zijn:

  • Tzatzíki = yoghurt met komkommer en knoflook.
  • Dolmádes = gevulde wijnbladeren.
  • Moussáka = gebakken aubergine met gehakt.

Deel dit item