Wel of niet doen in Griekenland

[rcblock id=”18429″]

Ja een vakantie naar Griekenland, lekker zeg! Waar dien je aan te denken in het openbaar? Wees sociaal voor de Grieken en doe vooral niet bepaalde lichamelijke bewegingen of uitdrukking. Lees mee!

Gedrag en respect

Grieken zien graag dat toeristen hun heiligdommen respecteren: het is heel ongepast om er al etend naar binnen te gaan, en decente kleding is vereist. In veel kloosters en kerken worden vrouwen en meisjes alleen toegelaten met een jurk of rok die onder de knie valt en met bedekte schouders. Heren moeten een lange broek dragen.

Op het platteland of in minder toeristische streken kunnen de bewoners gereserveerd of zelfs afstandelijk overkomen omdat ze niet gestoord willen worden. Maar een vriendelijke groet zal zelden onbeantwoord blijven. Als je iemand wilt fotograferen, vraag dan eerst toestemming door glimlachend je camera te laten zien, maar dring niet aan als iemand weigert. Houd je aan flitsverboden in musea of kerken.

Als je bij iemand thuis wordt uitgenodigd, zal je zien dat daar geen speciale regels gelden. Aan tafel hoef je niet verplicht te voelen om je volle bord leeg te eten. Omdat de Grieken tijdens de dictatuur gebrek hadden aan alles, schept de vrouw des huizes vaak grote porties op, maar ze zal niet beledigd zijn als je niet alles opeet.

Vermijd een aantal gevoelige onderwerpen, in het bijzonder elke vergelijking naar de Turken. Oudere Grieken kennen nog veel wrok ten aanzien van Turkije, maar die lijkt bij de jongere generatie af te nemen. Veel jonge Grieken gaan tegenwoordig met vakantie naar Turkije en komen enthousiast terug.

[rcblock id=”18124″]

Gebarentaal

Als je een vraag stelt waarop de andere zijn hoofd opheft en daarbij een klakkend geluid met de tong maakt, dring dan niet verder aan, hij heeft dan gewoon nee gezegd.
Als hij echter een kleine achterwaartse beweging maakt en met het hoofd knikt, is dat een bevestigend antwoord.
Een licht draaien met de hand verbeeldt de onomatopee ‘po, po, po’, equivalent van het Franse ‘o la la’, en drukt verbazing uit. Als de beweging iets krachtiger is, met open hand, gaat het om bewondering.
Om in een restaurant de aandacht te krijgen van de bediening werd er vroeger in de handen geklapt, tegenwoordig is dit minder gebruikelijk aan het worden.

Let op! Een opgeheven hand met de palm naar voren en de vingers gespreid is een zware belediging waarmee je de persoon tot in de vijfde generatie vervloekt.

Deel dit item