Werken op vakantie en reizen – deze dingen mogen niet ontbreken

Velen die zelfstandig werken hebben het probleem dat zij nauwelijks vakantie kunnen nemen omdat zij, zoals de uitdrukking suggereert, zelf en voortdurend werken. Wie zo’n werksituatie heeft, heeft dus echt een niet te verwaarlozen probleem. Ze vinden nauwelijks rust en ontspanning, behalve misschien af en toe een bezoek aan Casino777 online. Als er een vakantie komt, al is het maar een lang weekend, moet er veel georganiseerd worden om onderweg te kunnen werken. Om alles goed te laten verlopen, mogen bepaalde dingen niet ontbreken. Laten we hieronder eens kijken welke dat zijn.

Workation – wat is dat eigenlijk?

Het woord “workation” is een combinatie van de woorden “werk” en “vakantie”. Het beschrijft dus precies waar we het hier over hebben, werken op vakantie. Deze combinatie van werk en vakantie is uiterst interessant voor degenen die hun werk in een kantoor aan huis verrichten.

Een andere groep mensen zijn de “digitale nomaden” die hun digitale activiteiten gewoon vanuit Italië, Spanje of andere warme landen doen. Of ze willen een “werk & reis”-reis maken. Dit betekent dat ze een langere reis maken en onderweg klusjes doen om de reis te financieren.

Overwegingen in de aanloop naar de reis

Voordat we beginnen met de vraag wat er in de vakantie moet worden opgenomen, zijn er nog enkele andere vragen die moeten worden beantwoord. De eerste is: Wat is de juiste bestemming? De criteria die hierbij in acht moeten worden genomen zijn uiterst belangrijk. Het klimaat op de vakantiebestemming moet ervoor zorgen dat er geen werkbeperkingen zijn als gevolg van het weer.

Het volgende aandachtspunt is een eventueel tijdsverschil. Dit is vooral belangrijk als het werk bijvoorbeeld videoconferenties omvat. U wilt niet ’s avonds laat werken en u wilt niet dat uw collega’s dat moeten doen. Het is ook belangrijk om te weten waar de dichtstbijzijnde winkelvoorzieningen zijn in het vakantiegebied, bijvoorbeeld voor het geval er iets ontbreekt aan de apparatuur of de oplader in het zwembad valt. Ook het openbaar vervoer moet u vooraf goed bekijken.

Voor de dagen van aankomst en vertrek moeten, indien mogelijk, alle belangrijke afspraken worden geblokkeerd. Er kunnen zoveel dingen gebeuren waardoor zulke afspraken uitvallen. Het vliegtuig kan vertraging oplopen, u kunt een bus missen of, nog profaner, uw koffer verschijnt niet op de lopende band. Om te voorkomen dat dit alles ontaardt in stress, kunt u de afspraken beter uitstellen tot de volgende dag.

Nu is het tijd om na te denken over de dingen die u moet meenemen

Shorts en Adiletten horen natuurlijk voor een vakantie aan het strand of zwembad in de koffer. Maar om je werk goed te kunnen doen is er ook allerlei hardware die je nodig hebt voor je werk op vakantie. Thuis op kantoor werk je immers ook met professionele apparatuur, dus daar mag je niet op beknibbelen als je op vakantie bent.

Eerst en vooral is er natuurlijk de laptop. Om die soepel te laten werken, kan een powerbank zeker geen kwaad. Denk ook aan opslagmedia zoals USB-sticks of een externe harde schijf. Een smartphone en alle nodige oplaadkabels horen vanzelfsprekend in uw bagage. Indien nodig mogen een camera en een statief niet ontbreken. Aangezien niet alles altijd digitaal is, mag u ook notitieboekjes en goed werkende pennen niet vergeten.

Dit alles kan alleen werken als u op uw vakantiebestemming over een stabiele internetverbinding beschikt. Een internetstick van uw mobiele telefoonprovider kan een grote hulp zijn.

Als je alles hebt bedacht, is het tijd om aan de slag te gaan

Om te voorkomen dat je tijdens je vakantie helemaal verzandt in werk en je beter thuis had kunnen blijven, is het belangrijk om je tijd goed te managen. Op kantoor zal de dag zeker goed gestructureerd zijn en wordt de tijd effectief gebruikt. Om ervoor te zorgen dat dit ook op vakantie het geval is, moet u vaste werktijden plannen. Het is raadzaam een projectplan op te stellen voor de afzonderlijke dagen waarop gewerkt moet worden. Om ervoor te zorgen dat alles werkt, moeten mogelijke afleidingen worden vermeden.

Als een dag goed wordt gepland, zal men meestal resultaten boeken die productief en bevredigend zijn. En natuurlijk worden in deze dagelijkse routine ook momenten gepland die uitsluitend het doel van de vakantie dienen, namelijk pure ontspanning. Zo heb je zelf geen slecht geweten, want je weet zeker dat je alle punten op je to-do lijst hebt afgewerkt. Tegelijkertijd zijn de klanten of opdrachtgevers tevreden. Dit is wat men noemt een evenwichtige balans tussen werk en privé.

Vakantie mag echt niet worden verwaarloosd

Al deze planning heeft weinig zin als u in deze periode niet ontspant en tot rust komt, want daar is vakantie voor. Om alles te laten verlopen zoals u het zich van tevoren had voorgesteld, moet u rusttijden en vrijetijdsactiviteiten in uw vakantie inplannen. Daarvoor moet je ook de geschikte retraites vinden. Dergelijke tijdslots kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor

  • een massage op het strand
  • een rondje joggen in de avond
  • een fitnessles tijdens de lunchpauze

Hier kunt u dingen doen waarbij u echt tot rust komt en het werk even vergeet.

En deze fasen van retraite en vrije tijd maken net zo goed deel uit van een vakantie als de vergaderingen of videoconferenties tijdens de werkfasen.

Communiceer offline tijden

Zelfs de beste planning is nutteloos als je voortdurend wordt gestoord en uit je rusttijden wordt gehaald. Om dit te voorkomen, moet u van tevoren heel open communiceren met klanten, collega’s en klanten over offline tijden. Geen enkele kwestie zal zo belangrijk zijn dat ze het waard is u te storen in uw vooraf afgesproken offline tijd. Er is nog genoeg tijd om het een uur later af te handelen. En dan waarschijnlijk nog veel effectiever omdat u voldoende bent uitgerust.

Deel dit item