Wijn van Santorini

[rcblock id=”18429″]

Voor wijnliefhebbers, zoals ik, is Santorini een interessant eiland met een aantal bijzondere wijnen. Mede door de vruchtbare grond van het eiland en de ontwikkelde wijnboeren kan er bij elke maaltijd een verrukkelijk glaswijn worden genuttigd.

Wijnroute langs de kust

Het beginpunt van deze wijnroute is Karterados, iets ten zuiden van Fira, een bijzonderheid in het landschap van Santorini: dit dorp ligt in een ravijn waarvan in de hellingen grotwoningen en een kapel zijn uitgehakt. De daken van de huizen die onder in het ravijn zijn gebouwd, bevinden zich op gelijke hoogte als de weg.
Messaria is omgeven door wijngaarden en moestuinen en is een van de belangrijkste wijncentra van het eiland. Drink bijvoorbeeld een glas assirtiko in het restaurant op het plein (tip). Het centrum van het dorp is opvallend vanwege de vele kerken. Rijke wijnbouwers hebben in de omgeving schitterende huizen laten bouwen. Een aantal hiervan is verwoest tijdens de aardbeving van 1956 en er zijn alleen nog ruïnes van over.

Onderweg kom je de badplaats Monolithos (3,7km van Messaria) tegen. Een leuke plek voor een stop. Het water is hier over een lange afstand erg ondiep en dit maakt het geschikt voor kinderen. Apart overigens om op een zwart strand te bivakkeren. Een rare maar toch ook wel bijzondere ervaring. Uiteraard heeft dit te maken met het vulkanische gesteente van het eiland.

[rcblock id=”18124″]

Terug op de hoofdweg vind je bij aanlegsteiger van Pyrgos aan de rechterkant een wijncoöperatie,waar je verschillende wijnen van het eiland kan proeven en kopen. Het is jammer dat ik met vliegtuig hier ben anders had ik de auto volgeladen met prachtige wijnen voor thuis.
Maak als je hier dan toch bent een kleine omweg naar Megalohori, een gehucht met witte huizen zoals we Griekenland kennen. De wijnkelders van Boutari, een van de belangrijkste wijnproducenten van Griekenland, zijn te vinden aan de rand van Megalohori (tip).


Wijnen van Santorini

Santorini is de belangrijkste Griekse witte wijn en is een van de grote wijnrassen van het land. Door de rijkdom van de vulkanische grond heeft deze wijn een uniek bouquet en de druiven worden beschermd tegen allerlei ziekten. De assirtiko, het meest algemene druivenras op het eiland, wordt gemiddeld wel 70 jaar oud, terwijl de oudste ranken, bij Akrotiri, bijna 150 jaar oud zijn.
Ze hebben zonder schade de zware jaren doorstaan van de druifluisziekte, die de Franse wijngebieden zo hebben aangetast.
De assirtiko geeft een relatief fruitige, halfdroge witte wijn, terwijl de vinsando, de aidani en ook de zeldzame nyhtari eerder zachte en geurige wijnen zijn. Als je de wijnstokken bekijkt zal je verbaasd zijn dat ze niet recht groeien, maar in spiralen, waardoor er een soort manden ontstaan (zie bovenstaande foto). Wijnboeren hebben deze verbazingwekkende techniek ontwikkeld als reactie op de altijd aanwezige en harde wind.

Nu hoeft je de wijnen alleen nog maar te gaan proeven in de taverna’s of in de wijnkelders tijdens een vakantiebezoek aan Santorini. Doen!

Deel dit item