Zomerse herinneringen aan roadtrips op Sicilië

[rcblock id=”18423″]
Italië heeft reeds jaren geleden mijn hart gestolen. Het eten, de prachtige natuur, de lieve mensen, de bijzondere steden… en dan heb ik het nog niet eens gehad over de magische eilanden! Neem bijvoorbeeld het spetterende Sicilië, dé perfecte vakantiebestemming. Huur een vakantiehuis op Sicilië. Ik ben gek op eilanden, dat ben ik altijd al geweest. Eilanden zoals Sicilië geven me een bepaalde rust: juist door de eilandwind, het vele water, het compacte gevoel van een eiland en het hele eilandleven voel ik me thuis. Misschien vind ik de eilanden van Italië nog wel magischer dan het vasteland zelf, juist door alle bovenstaande redenen. Op Sicilië vind ik het heel leuk om een auto te huren en het eiland per auto te verkennen. Op deze manier zie je ontzettend veel en kun je volledig je eigen gang gaan. Ik deel mijn favoriete bestemmingen op Sicilië tijdens een roadtrip hieronder met je.

 

Vulkaan de Etna

Mijn nummer één tip voor een roadtrip op Sicilië is zonder twijfel een autoritje naar de vulkaan de Etna. Dit bizarre landschap laat je meter voor meter verrassen. In de zomer kun je er uren vertoeven en genieten van alle prachtige kraters, bijzondere uitzichten en een speciale natuur. De lavastromen hebben een prachtige omgeving gecreëerd die je niet mag missen wanneer je in de buurt bent. Wist je dat je op de vulkaan ook een kleine roadtrip kan maken? Aan de zuidkant kun je met je auto een flink stuk omhoog rijden waarbij je het laatste stuk per kabelbaan doet. Vanuit de auto kun je goed zien wat de lava bij diverse uitbarstingen met de omliggende natuur heeft gedaan.
In de winter kun je overigens zelfs skiën vanaf de vulkaan! Hoe bijzonder is dat? Probeer wanneer je op de Etna bent een groen croissantje: deze lekkernij is een stuk lekkerder dan het er uit ziet en is een heuse specialiteit van dit gebied. De pistachenoten van de Etna geven de croissant de gekke groene kleur maar ook een hele bijzondere smaak. Het is absoluut een van mijn favorieten en ik koop er altijd een paar wanneer ik in de buurt ben.

Oostkust van Sicilië

Aan de oostkust van het eiland vind je de meeste badplaatsen waar je heerlijk een dag kunt vertoeven voor wat zon, zee en strand. Breng een bezoek aan Taormina, oftewel de oudste badplaats van heel Sicilië. Ik ben gek op zandstranden en het gekke is dat deze badplaats, hoe oud het ook is, voornamelijk bestaat uit stenen en grote keien. Toch vind ik het bijbehorende dorp en het uitzicht meer dan de moeite waard om Taormina te bezoeken. Ik kan het dan ook iedereen aanraden om even een rondje te wandelen in het centrum van deze badplaats. Er zijn veel gezellige terrasjes te vinden, er is een prachtig oud theater te bekijken en je hebt er een adembenemend uitzicht op de Etna.
In de buurt van Taormina ligt de bijzondere Alcantarakloof, een magisch stuk natuur waar je heerlijk kunt zwemmen en zonnen. De kloof is ontstaan door een vulkaanuitbarsting een paar duizend jaar voor Christus. Je kunt ervoor kiezen om lopend de kloof te bedwingen maar er is tevens een lift aanwezig. Vooral op de hetere dagen verkies ik de lift soms boven het lopen, hoewel de tocht naar beneden ook meer dan prachtig te noemen is. Eenmaal aangekomen in de Alcantarakloof waan je je echt even in een sprookje: de wanden zijn enorm glad, het water glinstert zoals nergens anders op Sicilië en de stilte (vooral vroeg in de ochtend) is een hele ervaring.

Noto

Rust in het noorden

Wanneer ik op Sicilië even de rust op wil zoeken ga ik vanaf mijn vakantiewoning Italië met de auto richting het noorden van het eiland. De kust is hier nog aardig ongerept en de indrukwekkende kliffen en bergen geven het geheel een avontuurlijk karakter. Het liefst zet ik de auto ergens neer voor een fikse wandeling rondom de Monte Pellegrino, een machtige kalksteenberg. Vanaf verschillende plekken op deze berg heb je een fraai uitzicht over de zee en over Palermo, de hoofdstad van het eiland. Het is zo bijzonder om hier zoveel rust te ervaren terwijl je even verderop in het bruisende centrum van een grote stad zit! Juist door deze rust kan ik me weer volledig opladen om de drukte in Palermo op te zoeken, dat zo’n vier kilometer verderop ligt. Dat is precies wat ik zoek in een vakantie: rust en natuur, maar ook gezelligheid, lekker eten en een levendige stad. Sicilië heeft het gelukkig allemaal!

Liefs Liv,

Het meisje van Rentvilla

Deel dit item