Vakantie Alonissos

De “drukkere” plekken op Alonissos zijn de zuidoostelijke badplaatsen Patitiri en Votsi.

Ontdek Alonissos

Huur op het tamelijk rustige Alonissos je villa of knusse vakantiehuis met het gezin of vrienden
voor een heerlijke vakantie op dit Griekse eiland. Bekijk de vakantiewoningen en kies uit ons voorgeselecteerde aanbod je eigen verblijf.

Vakantie naar Alonissos

Vakantiehuis of villa huren op Alonissos

Bekijk het aanbod

Vakantiewoning Alonissos

Door de eeuwen heen heeft Alonissos het zwaar te verduren gehad: het eiland werd geplunderd door piraten en liep in 1965 veel schade op bij een aardbeving. Alonissos is echter niet erg aangetast door het toerisme. De meeste toeristische bebouwing ligt in de steden Patitiri en Palaia Alonissos.

De hoofdstad

Patitiri is een dynamische havenstad. Toeristen kunnen met de boot dagtochten maken naar de eilanden in de buurt, en voor de rotsen ten noordoosten van de haven kan je heerlijk zwemmen. In de pittoreske straatjes zie je de Griekse trots voor het huis, die tot de uiting komt in de hagelwitte binnenplaatsen en bloempotten. Zo’n 3 a 4 km ten noorden van Patitiri liggen de rustiger plaatsen Rousoum en Votsi, met hun natuurlijke, door kliffen omgeven havens en gezellige taverna’s.

Dit vredige eiland kan trots zijn op haar overvloed aan stranden en baaien. Het binnenland wordt doorsneden door onverharde wegen die alleen begaanbaar zijn voor herders en motorrijders. De oude hoofdstad, Palaia Alonissos, ten westen van Patitiri, ligt boven op een rots.  Je ziet hier de ruïnes van Venetiaans kasteel en een mooi kapelletje.
De weg ten noordoosten van Patitiri voert langs een zeer vruchtbare streek met dennen- en olijfbomen en aardbeiplanten. In Kokkinokastro, een populair kiezelstrand geflankeerd door rode rotsen en dennen, zie je resten van het klassieke Ikos, de oude naam van het eiland. Meer naar het noorden ligt het

Vanhier voert een weg naar Gerakas, in het uiterste noorden van het eiland. Op dit strand is ’s zomers het onderzoekscentrum van de Griekse Vereniging voor de Bestudering en Bescherming van de Monniksrob geopend.

Marien Reservaat van de Sporaden

Het nationaal Marien Reservaat van Alonissos en de Noordelijke Sporaden, gesticht in 1992, is een gebied van groot natuurlijk belang. Het is het enige park in zijn soort in de Egeïsche Zee en omvat niet alleen Alonissos maar ook de onbewoonde eilanden Gioura Peristera en Skantzoura.  Er zijn dagtochten per boot mogelijk, maar de deelname is beperkt.
Het park werd gesticht ter bescherming van een belangrijke kolonie mediterrane monniksrobben en het kwetsbare ecosysteem van andere zeedieren en planten. Dankzij de Griekse Vereniging voor de Bestudering en Bescherming van de Monniksrob wordt er nu wetenschappelijk toezicht gehouden op de grootste populatie mediterrane monniksrobben. Rond de Egeïsche Zee leven naar schatting 300 robben, waarvan 50 in het reservaat.

Stranden van Alonissos

Het eiland Alonissos kent vele mooie stranden. De twee mooiste zijn toch wel Agios Dimitrios en Chrysi Milia. Iets wat alle stranden gemeen hebben op Alinissos is de prachtige kleur van het zeewater, turquoise/smaragdgroen van kleur. Echt sub-tropisch!