De mooiste kloosters op Samos

Het Griekse eiland Samos is de perfecte bestemming voor iedereen die van natuur, cultuur en historie houdt. Natuurlijk heb je genoeg sfeervolle taverna’s en plekken waar je tot in de late uurtjes kunt genieten van een lekker drankje, maar Samos staat voornamelijk bekend om haar bijzondere natuur en geschiedenis. Je kunt er uren wandelen of fietsen waarbij je zonder twijfel je ogen uit kijkt. Het adembenemende binnenland, de groene rotsen, de indrukwekkende kloosters… Samos is een erg speciaal eiland. Op het eiland vind je verschillende kloosters met allen een eigen verhaal. Aan te raden is om tijdens je verblijf (al) deze kloosters een bezoek te brengen, zodat je meer en meer over de geschiedenis van het eiland te weten te komen. Hoewel er heel veel mooie plekken op Samos te vinden zijn, neem ik je mee naar een paar plaatsen waar naar mijn mening de mooiste kloosters staan. Ben je er klaar voor?

Panagia Vrontiani Klooster, Vourliótis

Het oudste klooster van het eiland vind je op drie kilometer afstand van de plaats Vourliótis. Het in 1566 gebouwde Panagia Vrontiani is vandaag de dag nog steeds te bekijken. Het klooster is gebouwd door twee broers, beiden monnik, en is gewijd aan de Heilige Maagd Maria. In 2000 werd het klooster voor een groot deel door bosbranden verwoest. Na jaren restauratie is het klooster echter bijna volledig hersteld. De meest belangrijke voorwerpen werden tijdens de branden gered en zijn te bekijken in het Byzantijns museum in Samos-stad. Sta er trouwens niet gek van te kijken wanneer je bij Panagia Vrontiani een monnik uit een van de deurtjes ziet komen: deze man uit Lesbos woont sinds een tijd in het klooster en verkoopt er religieuze voorwerpen.

Mégali Panagia Klooster, Koumaradeí

Op ongeveer twee kilometer ten zuidoosten van Koumaradeí ligt het Mégali Panagia Klooster op iets meer dan 250 meter hoog. Ook dit klooster is gewijd aan de Heilige Maagd Maria. Het klooster is net als Panagia Vrontiani gebouwd in de zestiende eeuw. Mégali Panagia staat bekend om de fraaie fresco’s en tekeningen die je er op de muren kunt vinden. Daarnaast heeft het klooster een aantal bijzondere marmeren kunstwerken en vind je er iconen van bladgoud. Ooit was het klooster een van de rijkste kloosters van heel Samos. Ook wanneer je niet geïnteresseerd bent in de historie van Mégali Panagia is het de moeite waard om er naar toe te gaan: vanaf het klooster heb je een prachtig uitzicht over de vallei van Chóra.

Agia Zoni Klooster, Paleókastro

In het oosten van het eiland vlakbij de plaats Paleókastro vind je het Agia Zoni Klooster. Het klooster staat bekend om prachtige fresco’s en een hele bijzondere mozaïeken vloer. Ook heeft Agia Zoni een hele mooie groene kloostertuin. Vandaag de dag is er echter nogal wat wildgroei ontstaan in de tuin waardoor het klooster begroeid is met planten. Het ziet er erg mooi uit, maar voor het behoud van het gebouw is het niet goed. Daarom wordt het klooster op het moment gerenoveerd. Toch is het zeker de moeite waard om hier even naar binnen te stappen tijdens je vakantie verblijf op Samos.

Deel dit item