Het genot van de Balearen

De Spaanse eilandengroep de Balearen: Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera zijn een paradijs voor de fijnproevers.
De Balearen zijn een van de populairste Europese vakantiebestemmingen. Het fantastische klimaat, de prachtige stranden en de korte afstand tot het vasteland zorgen ervoor dat je tussen april en oktober hier uitermate goed kan verblijven. Maar vooral het (lokale) eten is hier zo goed!

Lokale gerechten

In de grote stadscentra op de Balearen is een ruim aanbod aan restaurants te vinden, die zelfs de meest verwende smaakpapillen kunnen bevredigen. Hoewel de resorts vooral bezoekers trekken die niet voor het eten, maar voor de stranden komen, zijn er volop goede lokale gerechten verkrijgbaar.
Restaurants die lokale specialiteiten serveren, zijn te herkennen aan hun uithangborden: Cuina Mallorquina of Cuina Menorquina.
De restaurants die het hele jaar geopend zijn, zijn vaak authentieker dan seizoensrestaurants, maar kunnen ook duurder zijn. Op Ibiza en Formentera is er minder gelegenheid om de traditionele keuken te proeven, maar zelfs daar zijn aanbevelenswaardige restaurants.

De bereiding van de heerlijke Baleaarse gerechten kan nogal tijdrovend zijn, maar ze zijn het wachten meer dan waard. Veel gerechten zijn van oorsprong Catalaans.
Stevige soepen zijn een belangrijk onderdeel van het menu en worden op elk eiland anders bereid. Boerenstoofpotten zijn ook populair. De bekendste hiervan is caldereta de LLagosta (gestoofde kreeft) .

Hoe laat eet je?

Net als in de rest van Spanje wordt de lunch op de Balearen gewoonlijk tussen 13.30 en 15.00 uur gebruikt.
Het diner op de eilanden begint gewoonlijk na 21.00 uur, wanneer de temperatuur daalt. De restaurants, cafés en bars stromen dan langzaam gezellig vol.
Het aantal eetgelegenheden op de Balearen is enorm. Dat geldt vooral in het hoogseizoen, wanneer veel restaurants open gaan die de rest van het jaar gesloten zijn.
De beste en leukste restaurants vind je meestal op enige afstand van de stranden, verborgen in stegen of smalle straatjes in de buurt van de havens. Sommige liggen in kleine dorpjes ver van de grotere plaatsen of langs de hoofdwegen. Een lunch of diner in een van deze restaurants kan een hele onderneming zijn, maar is de moeite meestal meer dan waard.
Restaurants op of bij stillere stranden zijn kwalitatief vaak beter, maar de keus kan beperkt zijn.

Het eten op de eilanden is vaak betrekkelijk zwaar en voornamelijk op varkensvlees en vis gebaseerd, maar ook voor vegetariërs is er een goed aanbod. Je kunt gemakkelijk een maaltijd van vegetarische tapas samen stellen.

De smaken van de Balearen

Er wordt al duizenden jaren gevochten om dit viertal mooie, strategische langs oude handelsroutes gelegen eilanden. Elke bezettingsmacht liet zijn sporen na, wat te zien is aan de lokale keuken.
Mediterrane zeevruchten, zoals kreeft en langoest, zijn nog altijd de belangrijkste lokale ingrediënten, maar de eilanden staan ook bekend om hun heerlijke gebak en desserts, zoals de vederlichte ensaimada uit Mallorca en de typische Ibizaanse flao. Andere specialiteiten zijn gedroogd vlees en traditioneel gemaakte kazen.

Mallorca en Menorca

Zeevruchten overheersen op de Balearen. Menorca is beroemd om zijn gestoofde kreeft (caldereta de LLagosta), ooit een eenvoudige vissersschotel, maar nu een delicatesse. Klassiek Mallorcaans is pa ambo li, een sneetje geroosterd boord, ingewreven met knoflook en gedrenkt in lokale olijfolie.
Menorca’s romige knoflookolie all i oli is heerlijk bij vlees- en visgerechten. Het eiland produceert ook een smakelijke kaas, formatge de Mao.

Ibiza en Formentera

Ook op Ibiza en Formentera is vis het hoofdingrediënt, vooral in calders (stoofschotels). Ook varkensvlees wordt veel gegeten. Lekker voor een picknick zijn cocarrois, pasteitjes met vlees, vis of groenten, en formatjades, pasteitjes met zachte kaas en wat kaneel.
Heerlijke lokale desserts zijn gato (amandelgebak met ijs) en de Ibizaanse flao op smaak gemaakt met munt.

Geen wonder dan ook dat veel mensen kiezen voor het huren van een vakantiehuis in Spanje. Je wilt tenslotte niet alleen maar uiteten maar ook zelf deze lokale gerechten kunnen uitvoeren met je gezelschap en niet te vergeten een goed glas wijn! Proost!

Deel dit item