Wat is turbulentie en wat is vliegangst?

Wat is turbulentie? Wat is vliegangst? En bestaat dat eigenlijk wel? Je wilt je vliegvakantie natuurlijk niet laten ‘voorbij vliegen’. Een vakantie is om naar uit te kijken en van te gaan genieten.

Turbulentie is doorgaans niet gevaarlijk en stelt een vliegtuig niet op de proef. Vraag een piloot naar turbulentie en deze zal zeggen dat je het kan vergelijken met hobbels in de weg. Met de auto rij je ook weleens over een putdeksel wat de auto in schudden brengt.
Net zoals een auto dan niet uit elkaar valt doet een vliegtuig dat ook niet! De moderne vliegtuigen waar wij als bewoners dagelijks mee vliegen zijn ontworpen om door turbulentie te kunnen vliegen. Daarbij proberen piloten turbulentie of zwaar weer altijd te vermijden. “Wij als piloten vermijden turbulentie omdat de meeste passagiers dit als eng ervaren”.

Wat is turbulentie?

Net zoals een auto, een trein of een boot kan deze door de ondergrond in beweging komen. Zoals boven al vermeld kan een auto over een hobbel of putdeksel rijden, een trein over een niet helemaal egaal stuk treinrails en een boot wordt in beweging gebracht door de golven.
Met een vliegtuig is het precies het zelfde. Turbulentie is letterlijk de beweging/trillingen die een vliegtuig in de lucht op een soort golf van lucht maakt. In de lucht heb je tenslotte te maken met verschillende luchtstromen.

Er zijn drie soorten categorieën turbulentie:
Thermische turbulentie is een vorm die bestaat uit opstijgende warmere lucht.

Mechanische turbulentie is een vorm van turbulentie die wordt veroorzaakt door fysieke aanwezige elementen zoals bergen en gebouwen. Deze verstoren de luchtstroom en dat kan turbulentie met zich meebrengen. Daarom zal een piloot nooit laag over bergen en gebouwen vliegen.

Schuifspanning is wat de naam al doet vermoeden spanning die ontstaat tussen twee luchtstromen die tegen elkaar in gaan. Deze vorm van turbulentie is als enige voor de piloten niet goed in te schatten en kan dan ook onverwachts komen mits ze geen signalen van andere vliegtuigen (lees piloten) hebben ontvangen.

In een tijdbestek van 28 jaar zijn er in Amerika 234 turbulentieongelukken geregistreerd. En met ongeluk wordt hierin niet bedoeld dat een vliegtuig in stukken is gebroken maar dat passagiers gewond zijn geraakt door het stoten van het hoofd of in de ergere gevallen uit hun stoel zijn gestuiterd. Niet voor niets gaat altijd het lampje aan met “riemen vast” tijdens het benaderen van turbulentie. Er is nog nooit een vliegtuig door turbulentie neergestort!

Bestaat vliegangst?

Vooraf bestaat vliegangst gewoon weg niet! Mensen die beweren vliegangst te hebben, hebben altijd een andere onderliggende angst, zoals angst om niet in control te zijn, hoogtevrees of angst om in de tubevormige vorm van het vliegtuig opgesloten te zitten. Stel je zelf maar eens de vraag waar ben je echt bang voor tijdens het vliegen?

Heb jij vliegangst? Dit zijn de tips!

Bij angst vooraf het vliegen
-Vraag jezelf waar je nu echt bang voor bent? Bespreek dit ook met iemand dit geeft vaak al opluchting;
-Wees reëel en weet dat vliegen volkomen veilig is. Met de auto is de kans op een ongeluk vele malen hoger;
-Wees op tijd voor je vlucht en haast je niet. Neem je tijd om op het vliegveld te komen en ga gerust op pad;
-Neem eventueel kalmeringsmiddelen tot je. Informeer hiervoor bij je huisarts of apotheek.

Bij angst op het moment tijdens het vliegen

-Probeer je ademhaling onder controle te houden en adem rustig in en uit. Zet beiden voeten naast elkaar op de grond en zorg dat je ademhaling laag is;
-Probeer niet te denken in negatieve gedachten. Je gaat tenslotte met vakantie, naar een ander land of weer terug naar huis. Praat positief tegen jezelf;
-Weet dat alle piloten getraind zijn om te vliegen, dat zij weten om te gaan met turbulentie en gebreken;
-Zorg voor afleiding. Ga een spelletje spelen, lees een boek, luister muziek of ga met degene naast je een gesprek aan.

Onthoud goed dat de angst voor en/of tijdens het vliegen volkomen tussen de oren zit! Mocht je er zelf niet uitkomen zijn er mogelijkheden tot het volgen van therapieën voor ‘vliegangst’.

Vliegvakanties

Veel vakantiebestemmingen in binnen en buiten Europa zijn per vliegtuig aan te vliegen en ook daadwerkelijk zo georganiseerd/bestempeld als ’vliegvakantie’.
Per jaar gaan wereldwijd heel veel vluchten rond de aardbol. In 2014 waren er 3 miljard mensen die in het vliegtuig stapte.
Binnen Europa zijn er veel georganiseerde vliegvakanties waarbij accommodatie en vlucht in één prijs worden aangeboden. Een bekende partij is bijvoorbeeld Eliza Was Here. Deze organisatie biedt vakanties aan in combinatie met vlucht en vaak ook huurauto op de bestemming.
Voor het aanbod vakantiehuizen buiten eigen landgrenzen bekijk dan de pagina met aanbod per land en wie weet kom jij je vakantiebestemming wel tegen!

Nu je weet wat turbulentie inhoud en dat het dus niet gevaarlijk is voor een vliegtuig kan je voortaan gerust in een vliegtuig stappen.  Wanneer je vliegen als eng of gevaarlijk beschouwd denk dan goed na wat je exact angstig maakt en werk er aan. De wereld is te mooi om thuis te blijven!

Deel dit item