Samos vakantie tips

Samos is een van de best bezochte eilanden van Griekenland, en dat heeft natuurlijk zo zijn redenen. Uiteraard is een van de redenen het prachtige weer. Je kunt er dan ook op rekenen dat je eigenlijk altijd kunt genieten van de zon. Als je wilt gaan voor een perfecte vakantie aan het strand, is Samos een goede optie. Maar er is nog veel meer dat je kunt gaan doen!

Het klimaat

In de zomermaanden kun je in ieder geval rekenen op heel wat uren zon. Zo schijnt in juni de zon gemiddeld dertien uur per dag! In juli en augustus is dit niet anders. De temperaturen zijn in deze maanden erg hoog. Je zult al snel te maken krijgen met temperaturen die liggen rond de dertig graden, maar het kan er ook zeker nog wel eens overheen gaan. Houd hier rekening mee, omdat het dan nog wel eens te warm kan zijn voor activiteiten.
Wil je liever veel dingen ondernemen terwijl het niet zo warm is? Kies er dan voor om in maart, april of mei naar Samos te gaan. Dan zijn de temperaturen lager, namelijk rond de twintig graden. Er kan echter wel wat neerslag vallen, maar je kunt ook zeker rekenen op wat zonneschijn in deze maanden.
In de wintermaanden, zoals december, januari en februari, regent het relatief veel. Toch zul je het ook dan nog niet echt koud krijgen. De temperaturen in deze maanden komen niet lager dan twaalf graden, dus van een echte winter kun je eigenlijk niet spreken op Samos.
De zon is in de zomermaanden altijd erg fel en het is noodzaak om je goed in te smeren en om niet te lang in de zon te zitten. Er komen in deze maanden ook vaak een hittegolf voor, dus het is niet weggelegd voor mensen die slecht kunnen tegen de warmte. Meet een gehuurd vakantiehuis op Samos en een bijbehorend zwembad is de warmte te onderdrukken.

Wat is er te zien?

Voor de mensen die er niet van houden om de hele dag te genieten op het strand, zijn er nog allerlei andere dingen die je kunt gaan doen. Begin met het bezoeken van het meest bekende museum, namelijk het archeologisch museum in Vathy. Vathy is de Griekse naam voor de hoofdstad, die door toeristen vaak Samos-stad genoemd wordt. Na het bezoeken van het museum, kun je heerlijk wandelen in Vathy, waar je enorm veel oude gebouwen zult tegenkomen.
De tempel van Hera is erg bijzonder en iets wat je zeker gezien moet hebben. Deze tempel komt uit het jaar 538 voor Christus. Dit was in de tijd dat Polycratus aan de macht was in Griekenland.
Dan is er ook nog de Efpalineio Orygma. Dit is een prachtige tunnel en is een van de meest bekende bezienswaardigheden van Samos. Let op: deze bezienswaardigheid is niet voor iedereen geschikt. Het is geschikt voor mensen die wel van wat avontuur houden, maar voor ouderen wordt het afgeraden.
Votsalakia is het meest prachtige strand dat je zult zien op Samos. De perfecte plek om tot rust te komen na een drukke dag waarin je veel gezien hebt. Je kunt hier genieten van een restaurantje aan het strand met een prachtige zonsondergang. Perfect voor een stel!
Wil je de volgende dag nog weer verder? Dan kun je ook een bezoekje brengen aan een ander eiland dankzij de bootverbindingen die er zijn. Zo kun je onder andere naar het eiland Patmos, maar ook naar Efeze. Ook is het mogelijk om nog af te reizen naar Turkije, wat erg dichtbij ligt. Een lange boottocht zal het dus niet worden, terwijl je toch in een ander land bent!

Reizen naar Samos vanuit Nederland

Samos heeft een klein vliegveld, waardoor het mogelijk is om rechtstreeks vanuit Nederland erheen te vliegen. Uiteraard zijn sommige accommodaties inclusief vliegreis. De reis duurt ongeveer 3,5 uur. Houd rekening met de wisseling van temperatuur. De temperaturen kunnen hoog oplopen, dus kleed je comfortabel maar niet te warm.
Met overstappen op een ander vliegtuig zul je niet te maken krijgen en voor je het weet zet je voet aan de Griekse grond!

Het eten

Griekenland heeft zijn eigen bekende eten. Denk daarbij aan onder andere tzatziki. Dit is ook verkrijgbaar in Nederland, maar uiteraard is dit heel anders dan wanneer je dit in Griekenland eet. Ook de mousaka valt erg in de smaak. Dit is een gerecht waarbij je kunt genieten van gehakt met aubergine. De tzatziki bestaat uit yoghurt, komkommer en knoflook. Heerlijk voor bij een stukje stokbrood. Je kunt dit dan ook altijd verwachten als voorafje bij een restaurant. Een echte Griekse traditie!
Dan is er ook nog souvlaki, wat ook bij velen al bekend is. Dit is varkensvlees op spiesjes wat klaargemaakt wordt op de barbecue.
Hou je toch niet echt van het Griekse eten? Dan kan je natuurlijk ook nog kiezen voor bijvoorbeeld patat of een heerlijke salade, waar de Grieken ook veel verstand van hebben! Zij gebruiken vooral erg veel tomaat in de salades. Heerlijk fris voor bij het warme weer.

De taal

In Griekenland wordt redelijk goed Engels gesproken. Je zult jezelf er in ieder geval prima redden in deze taal. Vooral als het gaat om het boeken van een hotel of het kopen van iets in een winkel, kun je gewoon Engels spreken.

Samos is een perfect vakantie eiland voor mensen van alle leeftijden. Ook als jongere is het leuk om hier naartoe te gaan, al is er geen bruisend uitgaansleven. Je kunt zeker genieten van het lekker warme weer en een prachtig strand. Ook voor avonturiers is het eiland zeer geschikt en kun je genoeg zien. Voornamelijk gebouwen en beelden uit de Romeinse tijd zijn heel erg bijzonder en moet je eens gezien hebben als je op Samos bent!

Liefs Liv,

Het meisje van Rentvilla

 

Deel dit item