Turkse invloed op de Dodekanesos eilanden

De Dodekanesos eilanden in Griekenland liggen strak langs de Turkse kust. Het is dan ook niet zo heel gek dat je hier veel Turkse invloeden terug ziet. Vooral de architectuur is een waar Oosters pareltje hier en daar: in de zestiende eeuw zijn de eilanden zelfs compleet in handen genomen van een Turkse heerser! Tot aan de 19e eeuw hebben de Turkse veroveraars flink huisgehouden op de Griekse Dodekanesos. Op het ene eiland zie je echter meer invloeden dan op het andere eiland. Zo is het bijvoorbeeld met dank aan de Turken zo dat de Griekse cultuur in stand is gehouden op het eiland Patmos. De Turken verjoegen hier de zeerovers en lieten de oorspronkelijke bewoners (monniken) in hun waarde. Vandaag de dag zie je op andere eilanden veel terug van de bezetting: het heeft geleid tot een paar culturele en historische hoogtepuntjes die je absoluut niet mag missen wanneer je op een van de Dodekanesos eilanden verblijft. We hebben een paar highlights van enkele eilanden voor je op een rij gezet.

Invloeden op Rhodos

Op het grootste eiland van de Dodekanesos eilanden Rhodos zie je veel Turkse invloeden terug. Je hoeft alleen maar door Rhodos Stad te lopen en je ziet al allerlei bouwwerken om je heen met Turkse details. De straatjes in deze stad zijn daardoor een attractie op zich: je kunt hier letterlijk uren rondlopen en iedere minuut iets nieuws ontdekken. Zo vind je binnen de muren van de Oude Stad bijvoorbeeld nog een heuse Turkse bibliotheek, is er nog een grote moskee te vinden en herken je Turkije in het monument van de zogeheten horlogetoren. De muren waren bedoeld om de Turken te scheiden met de Grieken buiten de stad.

Invloeden op Kos

Ook op het Griekse eiland Kos zie je veel Turkse invloeden terug, vooral in de architectuur als de keuken. Zo kan je op Kos overheerlijk Turks eten en dat terwijl je je toch echt in Griekenland bevindt. Omdat het eiland zo dichtbij de kust van Turkije ligt worden er veel Turkse specerijen, kruiden en recepten gebruikt in de keuken. In de Turkse wijk Platani vind je veel restaurants waar je steengoed Turks in combinatie met Grieks kunt eten. Denk bijvoorbeeld aan Griekse/Turkse mezedes, gekruid lamsvlees, geitenkaas en meer.

Invloeden op Patmos

In Patmos zetten de Turken in de 16e eeuw tevens hun voet aan de grond. Het grappige aan dit eiland is dat ze toentertijd de plaatselijke christelijke monniken gewoon hun gang lieten gaan. Daardoor zie je iets minder Turkse invloeden dan op de eilanden die wat dichterbij de Turkse kust liggen, maar als je goed kijkt zul je zeker ontdekken dat de Turken hier ook huis hebben gehouden. Zo zie je hier veel mooie mozaïeken vloeren in allerlei kleuren en zijn er een aantal heerlijke Turkse restaurants te vinden. Extra leuk detail: op Patmos vind je tevens veel Italiaanse invloeden. Dit zie je voornamelijk terug in het aanbod qua eten: veel rode sauzen met gehakt en courgette.

Liefs Liv,

Het meisje van Rentvilla

Deel dit item