Wijn van de Griekse eilanden

Net als veel andere landen staat ook Griekenland enigszins bekend om haar vele smaakvolle wijnen. Misschien niet zó bekend als de meeste landen, maar wanneer je een keer in Griekenland bent geweest wéét je dat het land hele aardige en diverse wijnen produceert. Sterker nog: veel mensen nemen vaak vanaf hun vakantieadres wijnen mee naar Nederland omdat ze zo goed smaken! Omdat Griekenland zo’n gevarieerd land is met duizenden eilandjes en verschillende omstandigheden zijn de wijnen uit het land net zo divers. Wist je dat de Grieken al meer dan 4000 jaar wijnen produceren? Het aanbod in ons land blijft beperkt omdat er een erg groot aanbod uit Frankrijk en Italië is op het gebied van wijnproductie. Daar gaat de komende jaren flink wat verandering in komen.

Sprong vooruit

Het land heeft zich namelijk de laatste 25 jaar bewezen als ‘goede’ wijnproducent en zo zijn er steeds meer en meer wijnen te vinden in de Nederlandse schappen. Ook in het Griekse straatbeeld zie je steeds meer slijterijen en wijnspecialisten. Het is dan ook aan te raden om tijdens je vakantie heerlijke rode of witte wijn te halen bij een slijterij in plaats van in de plaatselijke supermarkt zodat je zeker weet dat je kwalitatieve wijn hebt en om op deze manier de locals te steunen om zo de wijnproductie door te kunnen zetten. Vaak is het assortiment ook nog eens veel groter én weten de verkopers veel meer over de wijn vertellen dan het supermarktpersoneel. Win-win-situatie dus.

Bijzondere druiven in Griekenland

Het meest bijzondere aan de Griekse wijnen is het feit dat ze gemaakt worden van speciale druiven die nergens anders groeien. De Roditis en de Malagousia druif zijn bijvoorbeeld exclusief van Griekenland. Naast de type druif zijn natuurlijk het klimaat en is de grond waarop de druif groeit belangrijk. Zo smaakt de witte wijn uit het bergachtige vasteland van Griekenland bijvoorbeeld anders dan een witte wijn dat geproduceerd is vlakbij het water op een eiland midden in de zee. In Epirus op het vasteland wordt ieder jaar ongeveer 30.500 hectoliter wijn geproduceerd! Andere druiven die je in Griekenland vindt zijn onder andere de Robola druif, de Assyrtiko druif, de Kosifali druif en meer.

Wijn op de Griekse eilanden

Op de eilanden in de Egeïsche Zee wordt heel veel wijn gemaakt ten opzichte van de andere eilanden in Griekenland. Het eiland Samos staat bijvoorbeeld bekend om haar heerlijke lichtzoete muskaatwijn die in diverse varianten te verkrijgen is en goed te drinken is bij verschillende soorten nagerechten. Santorini kent weer een hele andere soort wijn, namelijk een mierzoete witte wijn genaamd Vinsanto. Kreta is tevens een heel goed wijneiland: hier wordt maar liefst 20% van de totale wijnproductie van het land gemaakt! Toch vinden de fijnproevers de wijnen van Kreta het minst lekker, waardoor er momenteel geïnvesteerd wordt in betere wijngaarden met speciale Mandilaria en Kosifali druiven die zorgen voor kwalitatieve wijnen. Hiermee willen de lokale wijnproducenten de wijnen van Kreta internationaal op de kaart gaan zetten.

Liefs Liv,

Het meisje van Rentvilla

Deel dit item