Dodekanesos eilanden: paradijs op aarde

Griekenland heeft duizenden eilanden die zijn ingedeeld in een paar eilandengroepen. De Dodekanesos eilanden in het zuidoosten van het land liggen helemaal in het zuidoosten van de Egeïsche zee. In totaal zijn er ongeveer 163 eilandjes te vinden in deze eilandengroep, waarvan er maar 26 eilanden worden bewoond. De Dodekanesos eilanden liggen vlakbij de kust van Turkije waardoor er zowel westelijke als oostelijke invloeden op de eilanden zichtbaar zijn. De eilanden Symi, Patmos, Chalki, Tilos, Lipsi, Kalymnos, Nisyros, Leros, Ikaria en Rhodos liggen bijna tegen Turkije aan terwijl Kastelorizo, Astypalaia, Karpathos en Kasos wat verder in zee liggen. Het zijn stuk voor stuk bijzondere plekken die je echt eens gezien moet hebben als je een goed beeld van Griekenland wilt krijgen.

Populaire bestemmingen

Een aantal eilanden van de Dodekanesos eilanden zijn al jaren geliefd onder de westerse toeristen. Neem bijvoorbeeld het bruisende Rhodos: het oude gedeelte van Rhodos stad met prachtige historische hoogtepunten, maar ook adembenemende stranden en gezellige café’s. Rhodos is één van de groenere eilanden van Griekenland waardoor je hier veel mooie natuur kunt vinden. Wanneer je een diverse vakantie wilt met zowel culturele hoogstandjes als gezellige avonden en nachten, dan ben je op Rhodos aan het juiste adres. Er zijn tientallen sfeervolle café’s waar je niet alleen kunt genieten van de Griekse delicatessen maar ook van de wereldse keuken. Ook het eiland Kos is niet meer weg te denken uit de meest bezochte eilanden van Griekenland. Er komen ieder jaar rond de 700.000 toeristen, waarvan maar liefst 15% Nederlander is. Kos staat bekend om meerdere aspecten. Jongeren gaan er graag naartoe om goed te kunnen feest of te kunnen duiken terwijl ouderen Kos vaak als bestemming kiezen om te wandelen of te fietsen. Het eiland heeft namelijk kwalitatieve wegen waar je heel goed kunt wandelen en fietsen. Tevens zijn er tientallen bedrijven en winkels op Kos te vinden die fietsen verhuren, zodat je alle delen van het eiland goed kunt ontdekken.


Ontspanning en rust

Op Rhodos en Kos kun je natuurlijk ook terecht voor een ontspannen vakantie. In het hoogseizoen kan het er heel druk zijn, maar wanneer je in het voorjaar of het najaar op vakantie gaat naar één van deze eilanden heb je gegarandeerd een rustig verblijf. Als je er zeker van wilt zijn dat je volledig tot rust kunt komen tijdens je vakantie op de Dodekanesos eilanden dan kun je wellicht beter naar één van de kleinere eilanden gaan. Neem bijvoorbeeld het prachtige eiland Leros, waar tientallen schilderachtige zandstranden te vinden zijn. Leros is een eilandje met een typische Griekse stijl. Op de stranden vind je groene eucalyptusbomen en op de bergen vind je de typerende witte Griekse huisjes met blauwe details. Leros is de perfecte Griekse bestemming wanneer je er zeker van wilt zijn dat je weinig andere toeristen tegen komt. Ook het eilandje Ikaria is een parel in de Egeïsche zee. Boek een vlucht naar Samos en ga met een boot richting ding bijzondere eiland. Ikaria heeft ook dagelijkse bootverbindingen met de haven van Athene. Het eiland is ideaal voor rustzoekers, omdat veel mensen Ikaria links laten liggen en voor de grotere eilanden gaan. Het eiland staat bekend om een aantal hele bijzondere verborgen bergdorpjes, de groene bossen, de mooie stranden en het authentieke Griekse eten. Ook komen mensen speciaal naar het eiland om compleet tot rust te komen in de diverse thermale bronnen, zoals in het plaatsje Therma.

Eten en drinken op de Dodekanesos eilanden

Op de Dodekanesos eilanden kun je overheerlijk eten en drinken. Er zijn een aantal hele lekkere gerechten die je absoluut geprobeerd moet hebben wanneer je op bijvoorbeeld Kos, Chalki, Tilos, Karpathos, Lipsi of één van de andere Dodekanesos eilanden verblijft. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke zogeheten faki? Dat is een typische Griekse linzensoep met een hele kruidige smaak. Ook stifado’s zijn typerend voor hier: lekkere stoofpotjes met veel groentes en vlees. Wat leuk is is dat je op deze eilanden tevens veel invloeden uit het nabijgelegen Turkije vindt. Zo kun je er bijvoorbeeld hele lekkere adana kebab eten, een soort gekruid gehakt wat overgewaaid is uit Turkije. Drink daar een lekkere lokale wijn bij zoals de rétsina, een witte wijn met een lichte harssmaak. Voor typische zoete muskaatwijn moet je op Samos zijn, waar deze speciale wijn gemaakt wordt. Het is één van dé specialiteiten van heel Griekenland. Voor de liefhebbers van witte wijn is er Robola, een bijzondere zoete witte wijn die op Kefalos gemaakt wordt.

Liefs Liv,

Het meisje van Rentvilla

Deel dit item