Sprookjesachtige plekken op de Cycladen

Hoewel de meeste toeristen vandaag de dag af reizen naar Griekse eilanden zoals Kreta, Kos, Rhodos, Corfu en Lesbos ben ik juist helemaal fan geworden van de wat minder bekende en zo ook minder drukke eilanden. Plekken waar je nog helemaal tot rust kan komen zonder dat je andere Nederlandse toeristen tegen komt, plekken waar je geheime stranden kunt ontdekken waar je de hele middag het zand en het water voor jezelf hebt, plekken waar je kunt genieten van de échte Griekse keuken zonder dat daar ook maar iets van westerse invloed bij komt kijken. Die kant van Griekenland, dat gevoel van het onontdekte, is misschien wel mijn favoriet. De eilanden van de Cycladen eilandengroep worden voornamelijk gebruikt als eilandhopbestemming: een vakantie waarin mensen meerdere eilanden in één vakantie aan doen. Het is de perfecte manier om Griekenland van meerdere kanten te bekijken!

De Cycladen: de kenmerken

De Cycladen is een archipel bestaande uit 56 kleine en grotere eilanden. Er zijn ongeveer 30 eilanden bewoond. Over het algemeen zijn de eilanden dor, droog en rotsachtig. Met één uitzondering: het prachtige Naxos is namelijk enorm groen in vergelijking met de andere eilanden in de Cycladen! Dat is erg bijzonder in dit gebied. Het groene van de natuur steekt prachtig af tegen het felblauwe water en de immense rotsen. De eilanden kennen een lange historie dat helemaal terug gaat naar de prehistorie. Het is niet voor niets dat je diverse tempels, ruïnes en kerken terug vindt van honderden jaren geleden. Dit in combinatie met mooie stranden, sfeervolle dorpjes en leuke horeca maken de Cycladen tot de perfecte vakantiebestemming voor het hele jaar.

De meest populaire eilanden

De meeste eilanden zijn nog aardig onbekend onder de toeristen. Toch worden de Cycladen als dé Griekse vakantiebestemming per uitstek gezien. Waarom? Op de eilanden zoals onder andere Santorini, Andros, Kea, Paros, Kythnos, Serifos, Sifnos, Syros en Mykonos vind je die typische Griekse witte huisjes verspreid over het hele eiland. Andere kenmerken zijn de blauwe details, zoals blauwe vensters en blauwe deuren. Tel maar eens het aantal blauwe deuren tijdens je eilandhopvakantie! Die kun je bijna niet bijhouden. Ook vind je op de eilanden in de Cycladen talloze Byzantijnse kerkjes, Christelijke kapellen en een sobere bouwstijl. De meest populaire eilanden van deze eilandengroep zijn vandaag de dag toch wel Mykonos, Santorini en Paros. De kans dat je hier andere Nederlandse toeristen tegenkomt tijdens je verblijf is aardig groot. Op deze eilanden is tevens meer te doen qua horeca in vergelijking met de andere eilanden.

Minder bekende plekken

Toch kent de eilandengroep ook een aantal verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Neem bijvoorbeeld Tinos, een eiland vlakbij Mykonos en Syros. Voor veel gelovige Grieken is Tinos het bedevaartsoord van heel Griekenland. Mensen vanuit het hele land reizen af naar dit eiland om naar de speciale Mariakerk te gaan. Als toerist is dit erg bijzonder om te zien. Daarnaast ken het eiland talloze prachtige rustige stranden en kun je er heerlijk Grieks eten. Bevalt deze rust je wel? Dan vind je de volgende eilanden in de Cycladen wellicht ook wel wat: Amorgos, Ios, Sikinos, Folegandros, Milos en Delos. Stuk voor stuk prachtige eilanden die allen een fantastisch verblijf te bieden hebben. Verblijf op Milos bijvoorbeeld in één van de drie bruisende dorpen. Bergdorp Plaka is misschien wel het meest schilderachtige dorp van het hele eiland! Of verblijf op het ruige en bergachtige Amorgos, één van de meest massieve eilanden in de archipel. Op Delos kun je helaas niet overnachten, maar kun je wel een onvergetelijke dagtrip naartoe boeken.

Eilandhoppen in de Cycladen

Kun je niet kiezen uit één eiland? Het leukst is natuurlijk om meerdere eilanden in één trip te bezoeken. Vanaf de haven van Athene zijn er diverse veerboten die langs meerdere eilanden gaan. Zo kun je gemakkelijk een eilandhopvakantie Athene – Syros – Tinos – Mykonos en weer terug doen. Er gaat tevens een dienst langs Paros – Naxos en Mykonos, maar ook voor Santorini, Sikinos, Ios en alle andere prachtige Cycladeneilanden kun je gewoon met de veerboot. Zorg er voor dat je de boottickets voor de veerboten op tijd hebt geboekt. Vooral in het hoogseizoen kunnen de boten aardig snel vol zitten, waardoor je geen ticket meer kunt kopen. Je kunt natuurlijk zelf weten hoe lang je op een eiland verblijft. Ga er van uit dat je sowieso een dag of twee of drie nodig hebt om een eiland te leren kennen. Alle dagen die daar boven op komen is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen!

Liefs Liv,

Het meisje van Rentvilla

 

Deel dit item