Vakantie in een warm land, welke zonnebrand heb je nodig?

Kies jij deze vakantie voor een luxe villa in een warm land? Dan is het wel belangrijk om zonnebrand in te pakken zodat je niet verbrandt terwijl je ligt te zonnebaden. Maar welke zonnebrand heb je nou eigenlijk precies nodig en hoe vaak moet je je insmeren? Dat vertellen we je in dit artikel!

Je huidtype

Niet iedereen verkleurt even snel door de zon. Dat is namelijk erfelijk bepaald en hangt van je huidtype af. Er zijn vier verschillende huidtypen:

– Huidtype 1: Dit is een zeer lichte huid, vaak met sproeten, rood of lichtblond haar en lichte ogen. Met dit huidtype wordt je niet (makkelijk) bruin en verbrand je heel snel. Met dit type huid heb je minimaal Sun Protection Factor (SPF) 30 nodig. Als er veel UV-straling is, kan je het beste SPF 50 gebruiken.

– Huidtype 2: Deze mensen hebben een lichte huid, (donker)blond haar en lichte ogen. Ze worden langzaam bruin en verbranden meestal snel. Met dit huidtype heb je minimaal SPF factor 15+ nodig en factor 30 als de UV-straling krachtig is.

– Huidtype 3: Bij dit type heb je een licht getinte huid, donkerblond of bruin haar en donkere ogen. Je wordt makkelijk bruin en verbrandt niet snel. Een zonnebrandolie met factor 15+ is meestal voldoende.

– Huidtype 4: Dit is een donkere huid, donker haar en donkere ogen. Mensen met dit huidtype worden zeer makkelijk bruin en verbranden bijna nooit. Zij hebben genoeg aan een SPF factor van 10 tot 15.

Wil je weten welk huidtype jij hebt? Check dan dit handige overzicht.

Welke zonnebrandcrème past bij je huid?

Behalve naar de SPF factor, is het ook handig om naar de soort zonnebrand te kijken. Deze moet namelijk wel bij je huid passen. Er zijn zonnebrandcrèmes met chemische en met fysische filters. Crèmes met chemische filters trekken in de huid. Crèmes met fysische filters blijven juist op je huid liggen. Deze crèmes zorgen hierdoor minder snel voor huidirritatie en zijn dus geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Veel zonnebrandcrèmes bevatten ook alcohol, parfum en stoffen zoals parabenen en oxybenzone die de huid kunnen irriteren. Als je een gevoelige huid hebt, kan je dus beter voor een variant kiezen met natuurlijke ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke oliën, zoals frambozenzaadolie en wortelzaadolie. Sommige van deze oliën hebben van nature een hoge SPF en beschermen je huid dus goed tegen de zon.

Elke twee uur insmeren

Om je huid zo goed mogelijk tegen de zon te beschermen, is het verstandig om jezelf om de twee uur in te smeren. De werking van de zonnebrand wordt namelijk minder en na twee uur ben je niet meer goed genoeg beschermd, zeker in warme landen met een hoge UV-straling. Smeer je ook opnieuw in nadat je gezwommen hebt, zelfs als je een waterproof zonnebrand gebruikt. Zo kan je veilig zonnebaden en optimaal genieten!

Deel dit item